Fietsen met een ziel

 

Justin van den Born heeft er zijn missie van gemaakt om verhalen te vertellen met zijn fietsen. Er herinneringen mee op te roepen. Om uiteindelijk iemand iets persoonlijks en tastbaars terug te geven. Justin is bouwer van custom fietsen met iets extra’s. Fietsen met een ziel, zoals de JORG. ‘De JORG-fiets is meer dan een fiets van een overleden vriend en broer. Het is een tastbare herinnering om Jorg levend te houden’.

Zijn passie voor fietsen werd cynisch genoeg aangewakkerd door een burn-out. Nadat meerdere vrienden Justin zeiden zijn hart te volgen en te doen waar hij oprecht gelukkig van wordt, besloot hij er gehoor aan te geven. ‘Dan ga ik fietsen bouwen. Eerst voor mezelf. Ik startte met één, toen een tweede single speed. Hier kreeg ik ondanks de zware periode ontzettend veel energie van. Het bedenken, het verfijnen, het creëren. Dit stimuleerde me alleen maar meer om er serieus mee bezig te gaan. Zo werd de basis gelegd voor mijn custom fietsenmerk FRAME.’

Laatste wensjorg_edited_final

Justin begon aanvankelijk bescheiden, maar wel met de precisie en het geduld van een Zwitserse horlogemaker. Als die-hard ‘vakidioot’ moest alles kloppen aan zijn creaties. Tot in de kleinste details. Justin vertelt: ‘Tijdens de opstart van FRAME gebeurde er iets afschuwelijks. Jorg Hornung, de broer van mijn vriend Erik, overleed aan kanker. Jorg was van mijn leeftijd en bezeten van custom fietsen. Erik had Jorg beloofd om zijn oude RIH-frame af te bouwen tot een prachtfiets. Zo kwam hij bij mij. Of ik dit avontuur met hem wilde aangaan. Voor Jorg. Natuurlijk, ik vond het een eer. Erik en ik zijn gaan denken, brainstormen en schetsen en al doende ontstond dit ontwerp. We waren het er over eens dat de fiets geen donkere, maar juist een frisse en vrolijke kleur moest krijgen. Want zo was Jorg; uitgesproken, excentriek en kleurrijk. Zijn fiets moest vooral plezier en blijdschap uitstralen en dus kozen we voor de kleur oranje. Beetje bij beetje ben ik de fiets gaan opbouwen zoals Erik dacht dat hij eruit moest zien. Zonder tierelantijnen en zo strak mogelijk. De nieuwe JORG-fiets moest dicht tegen het origineel aan zitten, maar de persoonlijkheid van Jorg moest er wel in naar voren komen. Ik herinner me die tijd als een mooi en bijzonder proces, om samen zoiets persoonlijks te mogen bouwen. Iets vreselijks transformeren in iets moois. En het is gelukt. Met de JORG-fiets hebben we een van zijn laatste wensen uit laten komen.’

Stokstaartje

Nadat zijn oranje JORG was afgebouwd, wist Justin het zeker: dit wil ik doen en blijven doen. Fietsen bouwen met een ziel. Hoe lichtvoetig of zwaar ook, het verhaal maakt de fiets compleet. ‘Natuurlijk, er zijn talloze fietsenbouwers, hele goeie ook, maar geen van allen vertellen ze het verhaal zoals ik dat wil en doe,’ vertelt Justin. ‘Op deze manier lever ik niet alleen een fiets af, maar tevens een stukje persoonlijkheid van iemand.’ Inmiddels is Justin flink wat fietsen en verhalen verder en is er zelfs sprake van een heuse fietsenlijn. Al ziet de Utrechtse fietsenbouwer dat zelf iets genuanceerder: ‘Het zijn allemaal one of a kinds. Iedere fiets die ik bouw verschilt van zijn voorganger en is beduidend anders. Het stokstaartje – mijn bedrijfslogo – en de koperen bel, die zijn sowieso op elke fiets hetzelfde. Maar dat is het dan ook. De gemene deler van mijn fietsen is geen uiterlijk kenmerk, maar een onzichtbare eigenschap: dat het een fiets is met een geschiedenis, met een herinnering. Het ‘waarom’-verhaal is wat ze met elkaar verbindt.’

Kwaliteit is leading

Zoals gezegd is Justin een man van de details. Snel tevreden is hij niet als het om zijn creaties gaat. Justin vervolgt: ‘In detaillering gaat bij mij heel veel tijd zitten, massaproductie is gewoon niet mijn ding. Ik gebruik dan ook alleen de allerbeste spullen voor het afmonteren.  Kwaliteit is leading. Elke fiets is met de hand gemaakt en dus wordt ieder onderdeel met de hand aangebracht. Ik weet nog dat de JORG-fiets was gespoten en dat ik er helemaal niet gelukkig mee was, het was gewoon niet mooi gedaan. Dus is het frame kaal gemaakt en is het opnieuw voorzien van een oranje laklaag. Die uiteindelijk wel naar mijn wens was. Nog zo’n detail waar ik altijd op let: het laatste deel van het woord ‘Michelin’ laat ik uitkomen bij het ventiel. Dat doe ik niet alleen bij de twee wielen, maar bij alle fietsen die ik bouw. Het zijn details, maar ik vind ze enorm belangrijk. Ze voegen iets toe. Op deze manier stop ik er bovendien een klein stukje persoonlijkheid van mezelf in.’

JORG-fotoshoots

Jorg was een Amsterdammer en reed op zijn fiets de hele stad door. Om het project nog meer persoonlijkheid te geven hebben we een fotoshoot opgezet. We hebben de JORG-fiets gefotografeerd op plekken waar Jorg vaak te vinden was. Zoals in zijn boksschool en op een mooie plek in zijn stad Amsterdam waar hij veel zat toen hij ziek was. Zijn broer Erik is op de foto’s te zien bij en met zijn broer, de JORG-fiets. Op deze manier proberen Justin en Erik de herinneringen aan Jorg levend te houden.

[credits]

Tekst Mike Raanhuis

Foto’s Kathrin Mundwiler

jorg_wallpaper-1-1