Indebuurt Utrecht – Justin maakt fietsen met een bijzonder verhaal

Door Anne-Meike van den Berg
 Reageren
Justin van der Born Frame fiets
Utrechter Justin van den Born maakt fietsen met een verhaal
          Facebook           Email             Tweet

De Utrechtse Justin van den Born maakt fietsen. Niet zomaar fietsen, maar tweewielers met een verhaal zoals de JORG-fiets, die Justin samen met een goede vriend maakte ter herinnering aan diens overleden broertje. Justin: “Ik noem mezelf geen fietsenbouwer; ik maak persoonlijke herinneringen tastbaar.”

Het begon allemaal toen Justin een paar jaar geleden een burn-out kreeg. Justin: “Mijn coach zei tegen me: ga gewoon doen wat je altijd al hebt willen doen. Ik had altijd al het idee om een eigen fiets te bouwen. Nu ga ik het doen ook, dacht ik toen.” Justin kocht een oude fiets op marktplaats, haalde hem volledig uit elkaar, knapte hem op en zette hem toen weer in elkaar. “Ik had er totaal geen verstand van maar het is uiteindelijk wel gelukt. Ik rijd nu nog steeds op die fiets. Het gaf me ontzettend veel energie en iedereen reageerde super positief.”

Bijzonder verzoek

Zo knapte Justin de ene na de andere fiets op, nog steeds gewoon omdat hij het leuk vond om te doen. En toen kwam zijn goede vriend Erik naar hem toe met een bijzondere vraag. Justin: “Het broertje van Erik, Jorg, is overleden aan kanker. Jorg was een echte fietsliefhebber. Erik vroeg of ik samen met hem de oude fiets van Jorg wilde opknappen om er op die manier een blijvende herinnering aan Jorg van te maken.”

De JORG-fiets

De mannen gingen aan de slag. Samen bedachten ze tot in de kleinste details hoe de JORG-fiets eruit moest komen te zien. “Het moest echt een persoonlijke fiets worden”, vertelt Justin, “eentje die past bij Jorg. Hij was bijvoorbeeld een heel excentriek persoon, niet iemand die in de grijze massa opgaat. We hebben er daarom voor gekozen om de fiets oranje te maken.”

Frame fiets Utrecht
De JORG-fiets: een fiets ter herinnering aan de overleden Jorg

De JORG-fiets staat inmiddels op de kinderkamer van Eriks pasgeboren zoontje. Voor Justin betekent de fiets de basis van wat hij nu doet met zijn bedrijf FRAME Bikes: fietsen maken met een verhaal. Justin: “Om iets te maken wat zoveel waarde heeft, zoals de JORG-fiets, is heel bijzonder. Je maakt iets tastbaars, iets waar een herinnering aan vast zit, en je geeft dat terug aan iemand. Na het JORG-project dacht ik: áls ik dan fietsen ga maken, is dit wel iets heel moois.”

Fiets met een verhaal

Justin geeft nog een paar voorbeelden van fietsen die hij heeft gemaakt, zoals de GV32. “GV32 staat voor grootvader 1932, de grootvader van Rick in dit geval. De fiets was van hem geweest en Rick wilde hem graag opknappen. Ook hier weer hebben we gekeken naar wat voor man die opa was. Hij zat bijvoorbeeld bij de marine. De fiets is daarom blauw-wit geworden.” En dan is er de totaal versleten racefiets die al jaren bij Peggy in de garage stond. Ze had de fiets op haar 16e gekregen van haar vader. Justin toverde hem om in een rood met roze damesfiets, mét mandje voor de hond.

“Wat alle fietsen gemeen hebben, is dat er een verhaal achter zit. Dat is mijn missie met FRAME: mensen iets persoonlijks teruggeven.” En Justin heeft nog een missie: zijn geld verdienen met FRAME. Dat lukt nu nog niet; Justin heeft naast FRAME ‘gewoon’ nog een andere baan.

Jouw FRAME-fiets

Heb jij ook een fiets in de schuur staan met een bijzonder verhaal die wel een opknapbeurt kan gebruiken?

Neem contact op met Justin om de mogelijkheden te bespreken.